top of page

Pesti rakpart autómentesítése

Továbbírhatóság a fejlesztésben! A tanulmányterv olyan alapvetéseket keres, mely a jelenlegi városfejlesztés legbiztosabb alapját tudja megadni, majd erre épít tovább. Habár a hosszútávú beruházások koncepciója elsődleges, formai megvalósulásuk eltérhet a most meghatározottaktól. Fontos, hogy a terv minden fázisában kész műként kell hogy megállja a helyét és biztos alapot adjon a későbbi továbbépítéseknek. Axiómaként megfogalmazható, hogy a városfejlesztési koncepció a 21. század kihívásaira reagálva előtérbe helyezi a klímaváltozás hatását csökkentő zöldfelületi lefedettség növelését, valamint a belváros autóforgalmának jelentős csökkentését. A terv a fent megfogalmazott célok eszközeit a szakági munkacsoport kooperációban az arányosság elvében határozta meg. Habár a “több változatú előtanulmány és előkészítő tanulmányterv” elsődleges fókuszpontja a rakpartok fejlesztése, nem kerülheti el a figyelmét az egész városra kiterjedő fejlesztés, mely elengedhetetlen feltétele a rakpartok felszabadításának, majd a városhoz való újraintegrálásának.

 

Fontosnak tartjuk, hogy az alapvetések tisztázása után egy szélesebb társadalmi egyeztetés keretében - civil szervezetek bevonásával - pontosodjon a városfejlesztési koncepció jövőképe!

A koncepcióterv egy ember- és közösségközpontú zöldövezet vízióját mutatja be a Jaine Haining- és a Belgrád-rakpart közötti partszakaszon. A gyalogos és a kerékpáros forgalom akadálytalan áramlását és az autós közlekedés visszaszorítását biztosító rendszernek köszönhetően a folyóparti rét gyepszőnyegén, a fasorok árnyékában egy nyugodt, rekreációra alkalmas környezetben pihenhet meg a nagyváros lakója vagy az épp idelátogató turista. A belvárosi forgalomtól akusztikailag leválasztott közeg vendéglátóhelyein, közösségi és rendezvényterein egy nyüzsgő. élettel teli korzó születik, karnyújtásnyira a Dunától.

Helyszín: Budapest V. kerület

Megbízó: Budapest-Lipótváros Önkormányzata

Kooperáció: Város-Teampannon

Tervezés/Átadás: 2020

Szintterület. 35000 m2

Rakpart_Vígadó tér.jpg
bottom of page