top of page

faluÉPÍTÉS Borzavár

- Stein Júlia és Tátrai Ádám közös diplomaterve - 

 

terHÁZ

volt mezőgazdasági épület átalakítása turistaszállássá

 

iSKOLA

általános iskola átépítése, bővítése

 

falura _ hiszünk a vidék feltámadásában és tenni is akarunk érte. A vidék fejlesztése elengedhetetlen az ország mindennemű gyarapodásához. Egy falunyi ember talán még tud közösségként működni, összefogni. Szükség van falvakra, vidékre!

 

Borzavárra _ mozgalmas táj, belefut a Bakony sűrűjébe, utána még Porva, aztán már csak az erdő. Egy megtartott mezőgazdasági épület, úgynevezett terház a falu szélén, egészen kőből és az összefogás a templom árnyékában, hogy megmaradhasson a hatosztályos iskola; na meg egy nagyapa emléke, hogy tovább élhessen.

 

általános iskola _ a első két évfolyam Porván, a következő hat Borzaváron. Nem akarják a kettőt összevonni és nem engedik bezárni. Ahogy az igazgatónő mondta, amíg van iskola, addig falu, közösség is van. De kell egy tornaterem (részben aula), jobb körülmények, új terek.

 

turistaszállás _ legyen az szervezett csoport, családi kirándulás, vagy csak egy erre „tévedt” vándor, vigye a falu jó hírét! Nem kell nagy étterem, szálloda, csak lehetőség arra, hogy mindenki megtalálhassa azt, ami a természetben neki kedves. Önszerveződés kulturált körülmények között.

 

meglévő épületek _ nagyon fontos, hogy mindkét esetben egy meglévő maghoz igazodunk. A terház esetében a belső át/kialakításé a főszerep, míg az iskolánál az eredeti kőépület megtartásával és egy nagyobb hozzáépítéssel dolgozunk. Nem csak nekünk könnyebb, ha van mihez viszonyulni, de az itt élő emberek is szívesebben veszik, ha megtartjuk azt, ami nekik igazán értékes.

 

ketten végig _ két ember már egy csapat, kis csapat, de akkor is az. Sokkal többet tud elvégezni, mint egy ember. És nem pusztán kétszer annyit, hisz egymást inspirálják. Egy dologra két gondolat, azok összevetése, megvitatása mindig több, mintha valaki egyedül őrlődik.

22_iSKOLA_eg%C3%A9sz_edited.jpg
bottom of page