Scholae piae

Mosonmagyaróvári Piarista Iskolaközpont

A 21. századi iskola modellje visszanyúl a piarista rendalapító, Kalazanci Szent József által megfogalmazott pedagógiai alapokhoz: a gyermekközpontúság, a személyesség pedagógiája, a közösségi tanulás, a formálás és non-formális nevelés integrációja, a szakértői gondolkodás és a használható tudás összecsengenek a kortárs 21 CLD (21st Century Learning Design) és SCL (Student-Centered Learning) módszerekkel. Az együttműködés, a tudásépítés, az önszabályozó tanulás, az innováció és a valós problémák megoldása mind olyan nyitott kérdéseket tesznek fel, amelyek kutatáson és csoportmunkán keresztül megválaszolhatóak. Az ilyen munkához a frontális oktatáson túlmutató, sokféle tanulási helyzetet biztosító téri struktúrával működik az új Mosonmagyaróvári Piarista Iskolaközpont.

Alsóban az osztálytermek L-alakúvá válnak, kiegészülnek egy puhán kibélelt suttal. Ez a tér az otthonosság érzetét erősíti, be lehet kucorodni meseolvasáshoz, pihenéshez és játékhoz.

A frontális oktatás korszerű tanulási helyzetekkel egészül ki. Ezt a változatosságot nyújtja a Forgó Tanterem, amelyet az építészek, pedagógusok és környezetpszichológusok közösen találtak fel. A teremben való elfordulással dinamikus térérzet jön létre. Így átrendezve a csoportmunkát és az intenzív tudáscserét támogatja. A leghosszabb oldal felé fordulva tágasabb térben érzik magukat a diákok, így a tér az egész osztályt megmozgató vitafórumok ideális helyszínévé válik.

 

A gimnazisták terei mobil falainak köszönhetően könnyen átalakíthatók. A kutatásnak, az elmélyült projektmunkának és az egyetemre való felkészülésnek egyaránt ideális körülményeket alakíthatnak ki itt maguknak a diákok és tanáraik.

 

S.ARCH 2019 különdíj 

Helyszín: Mosonmagyaróvár

Megbízó: Piarista Rend Magyar Tartománya

Tervezés. 2019/2023

Szintterület: 15600 m2

Osztálytermek száma: 32 db

02_HUSZÁRTORONY_RIDGE_TURRET.jpg
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
kápolna
kápolna
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom